torstai 31. heinäkuuta 2014

Termeellistä ihanuutta

Jo muinaiset roomalaiset tiesivät, että kylpy rentouttaa kireimmänkin stressaajan. Italia on kylpylöitä, täkäläisittäin termejä täynnä. Todellakin jo Antiikin Roomassa kylvettiin, ja Wikipedian mukaan "käytännössä jokaiseen valtakunnan kaupunkiin rakennettiin kylpylä tai kylpylöitä"*. Ilmankos välillä tuntuu, että noin joka viidennen pitäjän nimessä komeilee nimi "terme".

Bagni di Pisa näköjään kello 10:42 tiistaina 29.7.2014

Tiistaina kipaisin juoksujalkaa naapuripitäjän San Giuliano Termen kylpylään, joka on nimeltään Bagni di Pisa. Sain nimittäin äitienpäivälahjaksi hemmottelulahjakortin, joka tarjosi 50 minuutin hieronnan ja pääsyn termisistä lähteistä vetensä ammentaviin altaisiin. Turkkilaiseen ja kunnon suomalaiseen saunaan. Ai, ihanuutta! Pitkään kesti ennen kuin sain lahjakortin lunastettua, mutta kun lopulta paikan päälle pääsin, en millään malttanut lopettaa nautintoa, vaan päätin parituntisen euforian lounaaseen kylpylän yhteydessä olevassa ravintolassa. Jonka huuhtelin alas hyvällä toscanalaisella valkoviinillä ja päätin tiramisùun, keskellä päivää. Eikä edes tehnyt pahaa kuitata lähes neljänkympin lounaslaskua, sen verran rentoutunut fiilis oli.

Italialaiset termet eroavat aika lailla kotimaisista viihdekylpylöistä. Ja tämän sanon kokemuksen vankalla rintaäänellä, olenhan käynyt jopa kahdessa. Niihin mennään rentoutumaan hiljaisuudessa, ottamaan hoitoja, tervehtymään. Vesi on usein mineraalipitoista ja siten parantaa kaikki vaivat. Toisinaan myös tämän terveellisen veden juominen kuuluu rituaaliin. Kylpylärakennukset ovat vanhoja, ylellisiä, kerrassaan upeita. Bagni di Pisa ainakin huokui (menneen maailman) loistoa, ja henkilökunnan palveluasenne ylitti Stockmannin moninkertaisesti. Upea paikka. Tosin ei ehkä hyppimistä ja riehumista rakastavien lasten kannalta. Ilmankos kylpylät tuntuvat vetävän puoleensa etenkin eläkeläisiä - ja mua.

Italialaisten kylpylöiden, ja lähes kaikkien uimahallien ja -altaiden erikoisuus on se, että niissä pitää olla uimalakki päässä. Bagni di Pisan pakettiin tämä kuului, samoin kuin kylpytakki ja -tossut, mutta joissakin paikoissa vermeistä saa pulittaa erikseen. Kannattaa varautua. Muuten voin kyllä suositella täkäläisiä kylpylöitä lämpimästi. Ne vaan on niin... rentouttavia.

Ja näköjään niihin pääsee myös ilmaiseksi. Toscanassa on paikallisen matkailusivuston mukaan neljä luonnontermeä, joissa voi käydä ihan itsekseen. Luulenpa, että joku noista on vielä joskus pakko testata. Mikä onkaan sen ihanampaa kuin lämmin, hoitava vesi, keskellä luontoa (ja todennäköisesti sataa italialaista/turistia). Eiköhän tämä ole koettava! Tämäkin.


* Tästä aiheesta on muuten ihan mahdoton tehdä nettihakua ilman miljaaardia sponsoroitua linkkiä, ihan sama mitä hakukonetta käyttää. Kylpylä Italia > sivu täynnä kylpylämainoksia. Sama juttu italiaksi ja englanniksi. Ovat vissiin käyneet jotain Adwords-kursseja nämä. Taitaa olla ENSIMMÄINEN kerta, kun en löydä tietoa netistä vaikka sitä yritän etsiä. Juttu koostuu siis lähes kokonaan meikäläisen "faktoista".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti